Skoči na vsebino

Mednarodni arhivski dan

Predstavniki podjetja Virtuo d.o.o. so se udeležili mednarodne konference “Mednarodni arhivski dan”, ki je potekala 21. in 22. oktobra 2019 v Kopru. Konferenco je organiziral Mednarodni inštitut arhivskih znanosti Trst – Maribor v sodelovanju z Oddelkom za arhivistiko na Alma Mater EUROPAEA ECM in Državnim arhivom iz Trsta.

Ob konferenci so izšle kar tri publikacije in sicer ATLANTI št. 1 in št. 2 ter ATLANTI+  samo v angleškem jeziku za mednarodni arhivski prostor.

Na konferenci so sodelovali arhivisti iz vsega sveta, ki so predstavili mnenja in poglede o aktualnih temah iz področja arhivske znanosti. Na konferenci je bilo ravno tako mogoče izmenjati veliko mnenj in izkušenj o vplivih družbenih sprememb na arhivsko teorijo in prakso. Precejšen poudarek predavateljev je bil tudi v smeri pripravljenosti arhivistike na uvedbo novih konceptov in tehnologij kot so uporaba umetne inteligence, tehnologija veriženja blokov ali pa zagotavljanje skladnosti z zakoni kot je npr. upoštevanje zahtev iz področja varstva osebnih podatkov skladno s Splošno uredbo o varstvu podatkov – GDPR.

Konferenco je z uvodnim govorom odprl izr. prof. dr. Peter Pavel Klasinc, direktor Mednarodnega inštituta arhivskih znanosti Trst/Maribor, sicer tudi predstojnik oddelka za arhivistiko in dokumentologijo na Alma Mater EUROPAEA ECM ter predsedujoči konferenci.

Več o dogodku lahko najdete na spletnih straneh Alma Mater EUROPAEA ECM oziroma na spletnih straneh Mednarodnega inštituta arhivskih znanosti Trst – Maribor:

https://www.almamater.si/alma-mater-soorganizira-mednarodno-konferenco-arhivistov-n520

http://www.iias-trieste-maribor.eu/index.php?id=121&L=2

Dostopnost